Gepost op

Steeds meer verschillende soorten fietsen in het straatbeeld

De geschiedenis van de fiets in Nederland gaat al ver terug. In het begin waren de fietsen alleen voor praktisch gebruik en kenden we maar één type. Het betrof de ‘normale’ stadsfiets en zonder versnellingen met een terugtrap rem. Tegenwoordig zijn er enorm veel soorten bijgekomen. Voor elke type fietsen en voor elke type gelegenheid, praktisch of voor plezier.

De wereld van de sportfietsen

Zoals eerder genoemd zijn er tegenwoordig tal van type fietsen bijgekomen. Alleen al in de tak van de sport zijn er verschillende vormen voor elke type activiteit. Bij sportfietsen denk je tegenwoordig niet alleen maar aan een racefiets zoals ze die vroeger bij grote tour-evenementen gebruikten, maar ook aan mountainbikes, sporthybride fietsen, fitnessfietsen, elektrische sportfietsen en toerfietsen.

Ontwikkelingen bij de racefietsen

In den beginne waren de racefietsen uitgevoerd met een basisaantal versnellingen en velgremmen. Vaak ook met een zwaar, stelen frame. De dunne banden waren wel aanwezig, maar daar bleef het bij. Vandaag de dag zijn de fietsen die vallen onder de noemer ‘racefiets’ ware machines. Naast de échte racekanonnen voor tijdritten zijn de racefietsen voor de fanatieke racefietsers ontwikkeld met allerlei technische hoogstandjes.

Qua frame zijn er naast staal, ook aluminium en verschillende type lichtgewicht carbon bijgekomen. De versnellingsgroepen worden steeds lichter, sterker en duurzamer en de aerodynamica wordt steeds genuanceerder. Zo wordt met de plaatsing van de remklauwen al rekening gehouden met een lage luchtweerstand door ze achter de vorken te plaatsen.

De e-bikes van nu!

Het is overduidelijk dat de populariteit van elektrische fietsen in Nederland immens stijgt. Wie denkt er nu niet over na om een ebike aan te schaffen, voor zichtzelf of iemand anders? Er zijn binnen deze categorie voor fietsen met een elektrische ondersteuning in grote lijnen drie soorten. Ebike met een achterwiel- voorwiel- of middenmotor. De positie van de motor zorgt in combinatie met de accu en versnellingsgroepen voor de kwaliteit van de fiets en geeft met haar specificaties aan voor welke doeleinden en welke type ritjes hij geschikt is.

Soorten Fietsen voor jong en oud

Naast de genoemde type fietsen willen we nog een aantal andere belangrijk (in invloedrijke) type noemen. Het gaat hierbij om fietsen die passen binnen de huidige trends, rages, hits en modes. We hebben het over de welbekende omafietsen, transportfietsen, moederfietsen, BMX en andere kinderfietsen.

Fietsverzekeringen

Fiets gestolen of schade gemaakt? Dan ben je blij als je de fiets verzekerd had. Er zijn in Nederland tal van opties. Alleen een diefstalverzekering of bijvoorbeeld inclusief schade en rechtsbijstand. Online kunt u eenvoudig bekijken wat de premie voor u wordt aan de hand van uw woonplaats en de aanschafprijs van de fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *